Magyarország Kormánya - Európai Regionális Fejlesztési Alap - Széchenyi 2020

Zöld Nemzeti Bajnokok  

 

A hazai zöldgazdaság célzott megerősítése

Magyarország Kormányának kiemelt célja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása. Az egyre inkább erősödő zöldgazdaságba szükséges az eddigieknél nagyobb mértékű bekapcsolódása a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, legyen szó: az energiahatékonysági beruházásokat kiszolgáló, másodlagos forrásból származó alapanyagot felhasználó vagy előállító, egyszer használatos műanyag termékeket kiváltó, a vízfelhasználás hatékonyságnövelését szolgáló, vagy éppen az elektromobilitási beruházásokat ipari oldalról kiszolgálni képes gyártó vállalkozások megerősítéséről.

A Zöld Nemzeti Bajnokok előminősítésre történő regisztráció, és a folyamatban való részvétel feltétele a kapcsolódó GINOP Plusz-1.3.1-21 fejlesztési forráshoz való hozzáférésnek.

 

Az előminősítési folyamat lépései


1. Regisztráció a znb.ifka.hu oldalon keresztül
Az előminősítés első lépése az előminősítési igényt benyújtó vállalkozások regisztrációja az előminősítés online rendszerén, ami az znb.ifka.hu honlapról érhető el. Regisztrálni, illetve a későbbiekben a rendszerbe belépni Ügyfélkapu használatával lehetséges. Az oldalra belépéssel nyilatkozik, hogy az adatkezelési tájékoztatót elolvasta, az abban foglaltakat megértette és elfogadta. 

A felhasználói profilhoz ezután pályázókat (vállalkozásokat) lehet hozzárendelni, melynek folyamatáról a Pályázói segédletben olvashat részletesen.

2. Belépési kritériumok ellenőrzése
A vizsgált gazdálkodási adatok automatikusan generálódnak a vállalati adatbázisból. A rendszer automatikus üzenet formájában tájékoztatást küld a vállalkozás számára, hogy megfelelt-e a részvételi feltételeknek.

3. „A vállalkozás értékelése” és „Minősítések” űrlapok kitöltése és beküldése
Amennyiben a vállalkozás megfelel a belépési kritériumoknak, lehetővé válik a fenti űrlapok kitöltése, valamint a válaszok beküldése a megadott határidőig. A beküldést követően az IFKA az értékelést elvégzi, amelynek eredményéről tájékoztatja a vállalkozást. Amennyiben a vállalkozás nem éri el a minimum pontszámot (20 pont) a “A vállalkozás értékelése” során, az igény elutasításra kerül, a vállalkozás a fejlesztési koncepcióját nem küldheti be. A “Minősítések” esetében nincs teljesítendő minimum pontszám.

4. Fejlesztési koncepció kidolgozása és beküldése
A vállalkozásnak lehetősége nyílik a fejlesztési koncepció kidolgozására és a hozzá kapcsolódó űrlapok kitöltésére a belépési kritériumoknak való megfelelés után, azonban csak abban az esetben küldhető be, amennyiben elérte a minimum pontszámot a „A vállalkozás értékelése” során.
Értékelés és megfelelt vállalkozás esetén a „Zöld Nemzeti Bajnok Előminősítési Tanúsítvány” kibocsátása

5. Az értékelés lezárását követően az IFKA elektronikus formában, az előminősítési rendszeren keresztül tájékoztatja a vállalkozást az előminősítési igény elfogadásáról vagy elutasításáról.
A megfelelt vállalkozások részére az előminősítési tanúsítvány kiállításra kerül, amely a vállalkozást feljogosítja a kapcsolódó források keretében pályázata benyújtására.
A tanúsítvány a kibocsátástól számítva 60 napig érvényes.

6. Projektfejlesztés és megfelelt vállalkozás esetén a „Zöld Nemzeti Bajnok Előminősítési Tanúsítvány” kibocsátása
Azon vállalkozások számára, amelyek esetében a fejlesztési koncepció nem igazodik teljes mértékben az előminősítési felhívás célkitűzéseihez, vagy a koncepció kidolgozottsága nem megfelelő, az IFKA projektfejlesztésre adhat lehetőséget. A projektfejlesztés során a vállalkozás a fejlesztési koncepcióját felülvizsgálhatja és módosíthatja. Az IFKA az értékelést követően tájékoztatja a vállalkozást az előminősítési rendszeren keresztül az igény elbírálásának eredményéről. Elfogadás esetén a vállalkozás részére kibocsátásra kerül az előminősítési tanúsítvány.

7. Pályázás fejlesztési forrásra a ráépülő felhívásból (GINOP Plusz-1.3.1-21)


Az Előminősítési felhívás itt érhető el.

 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.